Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

1 σχόλιο:

  1. Ιστορικό ίδρυσης Αεροδρομίου Ηρακλείου (1928 - 1939)

    Στην Ελλάδα η πρώτη δοκιμαστική δραστηριότητα στον τομέα της Πολιτικής αεροπορίας αναπτύσσεται το έτος 1924 όταν το τότε υπουργείο των «ΤΤΤ» (Ταχυδρομείο Τηλεγραφείο Τηλεφωνείο) συνάπτει την πρώτη διμερή αεροπορική συμφωνία.1 Στις 18 Δεκεμβρίου 1924 αερόπλοιο της Ιταλικής Αεροπορικής εταιρείας Societa Anonima Aero Espresso Italiana εκτελεί την πτήση Ζυρίχη-Αθήνα, το οποίο αφού διέρχεται προκαθορισμένους ενδιάμεσους σταθμούς, προσθαλασσώνεται στις 21 Δεκεμβρίου στο Φάλληρο.
    Η πρώτη οργανωμένη υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ιδρύεται το 1926. Το 1929 συστήνεται και λειτουργεί στο υπουργείο Ναυτικών η υπηρεσία Συγκοινωνιακών αερολιμένων.3 Το ίδιο έτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ιδρύει το Υπουργείο Αεροπορίας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο και ορίζει υφυπουργό τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρο Ζάννα αεροπόρο με αξιόλογο δράση κατά τον Μακεδονικό αγώνα. Ο Αλέξανδρος Ζάννας εθελοντής στον πόλεμο του1912 θεωρείται ο θεμελιωτής της Πολιτικής Αεροπορίας. Το ίδιο έτος στο υπουργείο Αεροπορίας συστήνεται συγχρόνως και Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας4.
    Την εποχή εκείνη, ξένες αεροπορικές εταιρείες κάνουν χρήση του ελληνικού χώρου και ιδρύουν αεροσταθμούς σε διάφορα μέρη της χώρας, με σκοπό την στάθμευση και τον ανεφοδιασμό καυσίμων των επιβατικών αερόπλοιων τους (υδροπλάνων).
    Το έτος 1929 η αγγλική αεροπορική εταιρεία Imperial Airways, η οποία εκτελεί δρομολόγιο από την Αγγλία προς τις Ινδίες, ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση, τρίμηνη άδεια για στάθμευση και ανεφοδιασμό καυσίμων των επιβατικών υδροπλάνων της, στο λιμάνι της Σούδας.
    Η αποδοχή και υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της προαναφερθείσας εταιρείας, καθιστά το λιμάνι της Σούδας διεθνές. Κάθε εβδομάδα, δύο επιβατικά αγγλικά υδροπλάνα το ένα προερχόμενο από την Αγγλία και το άλλο από τις Ινδίες διέρχονται για ανεφοδιασμό από το λιμάνι της Σούδας. Το ταξίδι από Λονδίνο μέχρι τις Ινδίες διαρκεί επτά ακριβώς μέρες επειδή τις νύχτες οι επιβάτες και το πλήρωμα, αναπαύονται σε προκαθορισμένους σταθμούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή